Sandra Moberg

Sandra Moberg, expert på hållbart byggande

Sandra är expert på hållbart byggande

Sandra Moberg är expert på klimatsmart och cirkulärt byggande på IVL. Hon jobbar i flera olika projekt som hjälper företag och organisationer att ta kloka miljöbeslut. Hennes uppdrag är bland annat att göra klimatberäkningar och ta fram nya metoder och verktyg för detta, samt att göra värdeanalyser för cirkulärt byggande. Hon har en masterexamen i både arkitektur och industriell ekologi.

– I mitt jobb kan jag förena mina intressen i en bra kombination. Arbetet är varierande med många olika spännande frågeställningar att ta sig an och jag har lite extra fokus på klimatberäkningar ur ett livscykelperspektiv, säger Sandra Moberg.

Hur bidrar du till en hållbar framtid?

– Att ta hand om varandra och våra resurser är en hållbar framtid för mig. Det innebär att vi behöver tänka långsiktigt istället för kortsiktigt och cirkulärt istället för linjärt. I mitt jobb på IVL bidrar jag genom att ta fram faktabaserad information som visar konsekvenserna av byggande. Det finns både mindre bra exempel, men också goda att inspireras av, som återbruk.

Vad ger dig energi på jobbet?

– Jag har alltid vetat att jag vill jobba med frågor som betyder något för mig och insåg tidigt att miljöfrågor är ett måste i mitt arbetsliv. Jag inspireras av utmaningen att hitta kreativa lösningar. Hållbart byggande är komplext där flera frågor möts, bland annat klimatpåverkan. Därför är det alltid extra roligt när man genom goda samarbeten kommer ett steg närmare lösningar.

Vad gör IVL till en bra arbetsplats?

– På IVL har man kollegor som brinner för miljö och som har bred kompetens. Det gör att man förutom att utvecklas inom sitt eget område ständigt lär sig massor om intressanta miljöfrågor. Det är dessutom väldigt spännande att arbeta med forskningsprojekt, man får vara kreativ och ta sig an roliga utmaningar.

Du är med i IVL:s mentorprogram, vad betyder det för dig?

– Att vara med i mentorprogrammet ger mig möjlighet att ta del av den erfarenhet mina seniora kollegor har. Det finns mycket att lära sig om sig själv och sin arbetsroll när man påbörjar sin karriär. Genom att aktivt utvecklas på den fronten tror jag att jag kan bidra till att skapa glädje och hållbarhet för både mig själv och andra.

Vad är du mest stolt över på IVL?

– Jag är stolt över IVL:s värderingar. Att IVL finns till för att bidra till ett hållbart samhälle och inte för att vara vinstdrivande gör mig alltid lika stolt att arbeta här!

Prenumerera på våra nyhetsbrev