Vatten – det viktigaste vi har
IVL Svenska Miljöinstitutet har en stark samlad vattenexpertis.
Ta hjälp av oss när du behöver en helhetssyn på vattenfrågor och rusta dig för framtidens vattenutmaningar.
Forskning och uppdrag för rent vatten och blå ekonomi
IVL har en bred kompetens inom vattenfrågor. Vi arbetar med allt från avancerad vattenreningsteknik till utveckling av blå ekonomi. Forskning på miljöeffekter och analyser är grundläggande för vår verksamhet.
Utredningar och analys
På uppdrag av kommuner, länsstyrelser och företag genomför vi riskbedömningar, inventeringar och miljöutredningar över hur olika verksamheter påverkar våra grundvatten, vattendrag, sjöar och marina ekosystem. Vi levererar beslutsunderlag och rekommendationer för minsta möjliga miljöpåverkan.
Cirkulär vattenrening
På vår unika pilot- och demonstrationsanläggning Hammarby Sjöstadsverk utvecklar vi världsledande teknik för att kunna återanvända och nyttiggöra renat avloppsvatten i nära samarbete med branschen. Tillsammans med Region Gotland och flera andra aktörer utvecklar teknik för att ta vara på regnvattnet.
Hållbar blå ekonomi
IVL har sedan många år en betydande marin verksamhet på Kristinebergs forskningsstation utanför Lysekil. Tillsammans med lokala och regionala aktörer tar vi fram metoder och teknik för hållbart vattenbruk, marin teknik och förvaltning av ekosystem.
IVL:s expertområden inom vatten

Vattenrening
Vi utvecklar framtidens resurseffektiva, cirkulära och digitala vattenrening, såväl i Sverige som utomlands.

Vattenbruk
IVL har djup och bred kompetens inom hållbart och cirkulärt vattenbruk både på land och till havs.

Vattenförsörjning
Vatten är en bristvara. Vi utvecklar teknik och metodik för att ta tillvara sötvatten och motverka vattenbrist.
Forskare går till botten med miljögifterna
Utsläppen av miljöfarliga ämnen från den svenska processindustrin har minskat kraftigt i takt med vidtagna miljöskyddsåtgärder. Utanför en del anläggningar förekommer dock fortfarande förhöjda halter av olika föroreningar i bottensediment. Under sommaren 2022 genomförde IVL nya mätningar i Bottniska viken.
– När de kemiska analyserna är klara i höst kommer vi att sammanställa och utvärdera data. Jämförelser med tidigare undersökningar ger oss möjligheter att utveckla prognosmodeller över framtida miljöförhållanden och hur exempelvis föroreningshalter i fisk kan komma att utvecklas över tid. Resultaten kommer även att kunna utgöra beslutsunderlag i diskussioner om framtida åtgärdsstrategier, säger Magnus Karlsson, forskare på IVL.
Vatten i ekosystem
IVL:s forskning bidrar till att upptäcka risker och hot mot våra vattenmiljöer - vi arbetar lika mycket med att avvärja dessa hot.
Försurning

Försurade sjöar och vattendrag
Nästan hälften av alla sjöar och vattendrag i sydvästra Sverige är försurade, längre norrut är problemen mindre. Minskade utsläpp av svavel och kväve har gett resultat men återhämtningen går långsamt och mark och ytvatten i södra Sverige kommer att vara försurade under lång tid framöver.
Mikroskräp

Marint mikroskräp
Mikroskräp är små partiklar av exempelvis plast, textilmaterial, gummipartiklar, asfalt eller olika förbränningspartiklar. Det saknas fortfarande heltäckande kunskap kring vilka risker mikroskräp utgör i miljön. Det är därför en viktig fråga att fortsätta studera och utreda.
Utsläpp

Oljeskador och utsläpp i vatten
Allt mer olja transporteras till sjöss, vilket innebär en ökad risk för olyckor med oljeutsläpp. IVL har erfarenhet från flera oljeutsläpp och har genomfört ett flertal större miljöuppföljningar.
På jakt efter salamander med miljö-DNA
Den biologiska mångfalden i världen minskar och åtgärder för att bevara eller återskapa ekosystem med hög artrikedom står högt på den globala agendan.
Men hur mäter man biologisk mångfald i vattenmiljön? Forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet utvecklar möjligheterna inom det nya forskningsfältet miljö-DNA.
Hållbar blå ekonomi
IVL arbetar för en hållbar blå ekonomi, vilket innebär att verksamheter som utgår från havet, exempelvis sjötransporter, turism och fiske, sker på ett hållbart sätt.
Kristineberg Center

Kristineberg Center för marin forskning och innovation
Uppdragen inom de marina näringarna utgör en allt större del av IVL:s verksamhet och på forskningsstationen i Kristineberg kommer de nu bli ännu fler. Här jobbar forskare sida vid sida med start-ups och storbolag och institut som IVL och RISE går samman och kompletterar varandra.
Läs mer om våra projekt på Kristineberg
Vattenbruk

AquaVitae: Hållbart vattenbruk runt Atlanten
Vattenbruk begränsas idag till ett litet antal högt efterfrågade arter. Det behövs en större mångfald och ett starkare bestånd för att minska sårbarheten för sjukdomar. IVL:s forskare ska utveckla tekniker för att odla både inhemska ostron och främmande stillhavsostron i ett transatlantiskt EU-projekt.
Kustzonplanering

Datadriven kustzonsplanering och förvaltning
Kustzonerna bildar komplexa och dynamiska ekosystem som förser otaliga djur- och växtarter med livsmiljöer, mat och skydd. För att bevara dem krävs noggrann planering och god kunskap. IVL studerar hur modeller och data kan användas för att underlätta kustzonsplanering och -förvaltning.
Tjänster IVL erbjuder inom vatten
IVL hjälper dig att utveckla lösningar som bidrar till en hållbar verksamhet och ett hållbart samhälle.
Allt vi gör vilar på vetenskaplig grund och du som anlitar oss som konsult får all vår forskning på köpet.
Ta en digital rundtur i Hammarby Sjöstadsverk
I denna digitala rundtur får du se insidan av vår testanläggning Hammarby Sjöstadsverk, samt träffa några av de som arbetar där. Du kan även se filmen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kontakta IVL:s vattenexperter
Forskning inom vatten
Prenumerera på våra nyhetsbrev och ta del av nya projekt, forskningsresultat och andra aktuella frågor.
Jag vill bli kontaktad
Vi hjälper dig med dina utmaningar, hur omfattande eller små de än är. Skriv in dina kontaktuppgifter och välj vilket område du vill veta mer om, så kontaktar vi dig.