Porträtt på Olga Lysenko

Olga Lysenko arbetar på IVL i Stockholm.

Olga från Ukraina är energiexpert på IVL

För knappt två år sedan tvingades Olga Lysenko fly krigets Ukraina. Idag har hon funnit sig till rätta i Sverige och trivs bra i rollen som energiexpert på IVL.

Strax efter Rysslands invasion av Ukraina fick Olga Lysenko ett mail från några personer hon träffat 10 år tidigare på en utbildning i Sverige.

– Det stod ”om du behöver hjälp eller stöd så är du välkommen till Karlstad”. Det var så fantastiskt att de gjorde detta, i den situationen jag befann mig i var det nästan overkligt, säger Olga.

Några veckor senare lämnade hon sin ockuperade hemstad Melitopol och reste med sin son till Sverige och Karlstad. Efter en tid såg hon en tjänst på IVL som handlade om att stötta ukrainska forskare. Hon skickade in en ansökan och lyckades få jobbet.

– Jag var så glad att få börja på IVL och jag är fortfarande väldigt glad och tacksam för att vara en del av IVL. Det är ett väldigt bra ställe att jobba på, medarbetarna är stöttande, öppna och kommunikativa och du kan utveckla dina färdigheter och känna att ditt jobb är viktigt och gör skillnad, säger Olga.

Omväxlande arbete

Olga jobbar idag som energiexpert på IVL och är inblandad i många olika projekt. Arbetsuppgifterna varierar och kan till exempel vara projektledning, modellering av energisystem, ekonomiska analyser, eller att skapa innehåll till e-learning kurser.

– Jag försöker använda alla mina kunskaper och färdigheter, säger Olga med ett skratt. För mig är det positivt att jobbet är så omväxlande, det är stimulerande att få kombinera både forskning och projektledning. Det är också mycket givande att vara en del av insatser som leder till en mer hållbar framtid.

Innan den ryska invasionen hade Olga jobbat 20 år vid Tavria State Agritechnological University i Melitopol, de sista åren som professor vid avdelningen för elkraftsteknik och automatisering.

– I Ukraina jobbade jag mycket med elnät och energidistribution. Vid sidan av detta hade jag en redovisningsbyrå som hjälpte bönder och lokala företag inom jordbrukssektorn. Många av dessa företag i de ockuperade delarna finns dock inte längre kvar, berättar hon.

Trivs i Sverige

Ett av målen för Olga just nu är att lära sig svenska. Hon har hittills lärt sig några ord, men jämfört med sin 17-årige son som redan pratar bra svenska står det sig slätt.

– Han brukar reta mig för mina uttal av svenska ord, skrattar hon.

Vid sidan av språkutmaningen har det gått bra för Olga att komma in i det svenska samhället. I november flyttade hon och sonen till Stockholm. Tack vare hjälpsamma kollegor på IVL har hon fått tag i en lägenhet i Solna.

– Jag tycker om Sverige, det är ett bra land att leva i och jag är tacksam för alla som hjälpt mig. Jag uppskattar lugnet, skogen, naturen och de vackra årstiderna här. Förhoppningsvis får jag även chansen att se norrskenet någon gång, säger Olga.

Spridda över världen

Efter krigsutbrottet har Olgas familj och vänner spritts över världen. Några bor i Tyskland och USA, andra bor i olika delar av Ukraina.

– Jag har mycket kontakt med min familj och vänner på olika håll. Min mamma bor fortfarande kvar i det ockuperade Melitopol. Här i Stockholm finns också många ukrainare och vi har en grupp på Messenger där vi bland annat tar upp olika problem och utmaningar man ställs inför i sitt nya land. En sådan sak kan vara hur du klarar olika vardagliga uppgifter utan ett svenskt personnummer. Det är inte alltid det lättaste, säger hon och ler.

Prenumerera på våra nyhetsbrev